Cristina Vesa, tandarts-endodontoloog, en Dr. Alvin Ham, parodontoloog en implantoloog, bij
Ordentall in Rotterdam, leggen uit wat een fistel is, hoe deze ontstaat en hoe het behandeld wordt. Een fistel is een klein kanaaltje waardoor pus uit een ontsteking kan weglekken. Het lichaam maakt dit aan als een natuurlijke manier om druk te verlichten en de ontsteking te ontlasten. In de mond kan een fistel ontstaan in het tandvlees of slijmvlies. De zichtbare fistel is vaak niet direct bij de oorzaak van de ontsteking, omdat deze zich door het weefsel kan verplaatsen. Bijvoorbeeld: een fistel bij een ontstoken tand kan zich manifesteren op een ander punt in het tandvlees.
Een endodontoloog is gespecialiseerd in complexe wortelkanaalbehandelingen, zoals bij blijvende ontstekingen, complexe tandstructuren, tandtrauma, en onbegrepen pijn. Een tandarts gebruikt een guttaperchastift om de oorzaak van een fistel op te sporen. Het materiaal wordt geplaatst in de fistel en op een röntgenfoto zichtbaar gemaakt, waardoor de oorzaak bepaald kan worden.
Een wortelkanaalbehandeling omvat het verwijderen van geïnfecteerd weefsel, reinigen, desinfecteren en opvullen met duurzaam materiaal. Een goed uitgevoerde behandeling voorkomt verdere verspreiding van de infectie. Nazorg is belangrijk en voorkomt complicaties zoals zwelling, pijn en tandverlies. Goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek helpen ontstekingen en problemen zoals fistels te voorkomen. Raadpleeg je tandarts bij klachten of vragen!