Terug naar de homepagina
Duurzame tandpasta voor een gezonde glimlach: een stap richting Duurzame mondzorg - Thumbnail

Duurzame tandpasta voor een gezonde glimlach: een stap richting Duurzame mondzorg

Een serie ter aanvulling op de Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg én vader.
Tandpasta op een tandenborstel is het middel dat we nu gebruiken om ons gebit schoon en gezond te houden. De tandpasta's zoals wij die nu kennen komen in poedervorm rond 1800 op de markt. Eind 1800 kwamen de eerste tandpasta's in de bekende tubes op de markt. In 1914 werd fluoride toegevoegd om corrosie van het gebit te voorkomen. De toegankelijkheid, de smaak en de toevoeging van fluoride hebben de mondgezondheid in het algemeen sterk verbeterd. Helaas dragen de tandpastatubes ook behoorlijk bij aan het wereldwijde plastic afvalprobleem.
Als 17 miljoen mensen gemiddeld 6 tubes tandpasta per jaar gebruiken, dan gooien we, alleen al in Nederland, jaarlijks 102 miljoen tubes weg. Maar gelukkig zijn er duurzamere alternatieven zoals 'zero waste' tandpasta tabletten. Deze vormen een milieuvriendelijkere keuze en hebben een positieve impact op de wereldwijde plasticvervuiling.
Problemen met je gebit voorkomen door de tijd te nemen en op de juiste manier je gebit te verzorgen, heeft de grootste meerwaarde voor jezelf, je portemonnee en een duurzamere samenleving.
Stap1) De duurzame tandenborstel (7 sept.)
Stap 2) De duurzame tandpasta (8 sept.)
Stap 3) Duurzame ragers, stokers en softpicks (9 sept.)
Stap 4) Plastic versus bamboe (10 sept.)
Stap 5) 10 tips van de duurzame tandarts. (11 sept.)